6.10.10

130 km/h: Η Ισλαμοφοβική σούζα στην Ολλανδία

Fantasmas sobre Miguel Ángel de Quevedo




Η συμμετοχή του Freedom Party (PVV), του κόμματος του Geert Wilders, στην κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλανδίας, κυβέρνηση τριών κομμάτων που για να σχηματιστεί έπρεπε να περάσουν κοντά τέσσερις μήνες, έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους όλων εκείνων που ομιλούν περί της ανεπαίσθητης στροφής της Ευρώπης προς τη ρητορική της δημαγωγικής άκρας δεξιάς, που σε πολλές χώρες, όπως η Ολλανδία, έχει κύριο συστατικό τον αντι-ισλαμικό του χαρακτήρα.
Τα τελευταία χρόνια το κόμμα του Wilders κατέκτησε ένα αξιοσημείωτο κομμάτι δημοφιλίας στην Ολλανδία και αυτό έγινε ορατό με εμφανή τρόπο στις ευρωεκλογές του 2009 όπου και ήρθε δεύτερο. Στις εκλογές του Ιουνίου ήρθε τρίτο και εδραιώθηκε ως αξιοσημείωτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Φυσικά, το κόμμα του λαϊκιστή Wilders, υποφέρει από τη σύνηθη ασθένεια κομμάτων των άκρων της δεξιάς, είναι προσωποπαγές. Ο Wilders είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του παιχνιδιού εντός του κόμματος και αυτό κάνει το ίδιο το κόμμα εξαιρετικά ευάλωτο. Η ελεύθερη πτώση που ακολουθούν τέτοιου είδους κόμματα ύστερα από το τέλος της εκάστοτε σαπουνόπερας δημοφιλίας του λαϊκιστή-δημοφιλούς ηγέτη τους, είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
 Η επιτυχία του PVV να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, ίσως να είναι η πρώτη μόνο κορύφωση του έργου. Ύστερα από τις συνεχείς αποτυχίες σχηματισμού κυβέρνησης και αφού δοκιμάστηκαν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί, οι Χριστιανοδημοκράτες  αναγκάστηκαν να βάλουν νερό στο κρασί τους και να δεχτούν να κυβερνήσουν μαζί με το κόμμα του Wilders, και φυσικά το κυρίαρχο κόμμα των εκλογών, το VVD. Να κυβερνήσουν μαζί; Όχι ακριβώς
Geert Wilders' Freedom Party will not be part of the new cabinet, and so will not provide any ministers. The twelve ministers (down from the current 16) will be split evenly between the VVD and the CDA. The Freedom Party, for its part, will support the government in parliament. This is a unique construction, with no precedent in Dutch politics. To achieve a stable minority government, the three parties have signed two different governing accords. One encompasses what all three parties have agreed to, and the other details what the VVD and CDA have agreed. Geert Wilders will not sign the second accord. However, he has agreed not to bring the government down over policies laid out in the agreement between the VVD and CDA.[1]
 

Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να φανεί ελπιδόφόρο το γεγονός ότι το PVV δεν θα συμμετέχει πλήρως στην άσκηση εξουσίας. Ας μην ξεγελιόμαστε εύκολα όμως. Το κόμμα του δημαγωγού φιλόζωου ρατσιστή πέτυχε το καλύτερο που θα μπορούσε να κατορθώσει. Ένα κόμμα το οποίο υπερ-εκπροσωπείται από τον αρχηγό του, μα ταυτόχρονα δεν υπο-εκπροσωπείται από τα υπόλοιπα στελέχη μιας και αυτά αναζητούνται με το κυάλι [i], μάλλον πως τα κατάφερε περίφημα. Ήταν άλλωστε μεγάλη η πιθανότητα να μη συμμετείχε καθόλου στην κυβέρνηση λόγω του βέτο των Χριστιανοδημοκράτων και μέχρι πρότινος αυτό ήταν και το πιο ρεαλιστικό σενάριο.
Το κόμμα του Wilders, όπως είπαμε, είναι κούφιο. Έχοντας φυσικά τη δυνατότητα να «ψωνίσει»-κατασκευάσει πολιτικά στελέχη μέσα σε μια νύχτα, θα μπορούσε ίσως να λύσει το πρόβλημα. Μα το μόνο σίγουρο είναι πως οι αντοχές του θα ήταν και πάλι εξαιρετικά περιορισμένες. Οι εποχές έχουν αλλάξει και ένας μονάχα δικτατορίσκος δεν μπορεί να φανεί αρκετός αν επιθυμεί να πετύχει κάτι περισότερο από ότι συνήθως καταφέρνουν τέτοιου είδους κόμματα.
Το πρόβλημα καθώς φαίνεται λύθηκε. Το πολιτικό έλλειμμα στην Ολλανδία, φυσικά και αλλού, καθιστά προνομιούχο τον Wilders και όποιον δεν έχει ουσιαστικά το παραμικρό πρόγραμμα διακυβέρνησης μα μονάχα φωνάζει να φοβηθεί ο κλέφτης. Ο κλέφτης είναι ο μετανάστης, δεν θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος. Για να δούμε τις υποχωρήσεις των άλλων δύο κομμάτων της κυβέρνησης στα πολιτικά αιτήματα του PVV:
  • There will be a complete ban on burqas, and police and justice employees will not be allowed to wear headscarves;
  • Conditional passports for new immigrants - to be withdrawn if they commit crimes in the first five years;
  • The pension age will only be raised to 66 not 67;
  • An extra 2,500 police officers;
  • Animal police will be introduced. 500 officers will look after the welfare of animals in the Netherlands;
  • The duration of unemployment benefit payments will not be reduced;
  • Maximum speed on the motorway will be increased to 130 kilometres per hour;
  • The current smoking ban will be lifted for small cafés 

“What Wilders also gets, in addition to the points above, is stricter immigration and integration measures. Some measures, including the conditional passport for new citizens, may violate existing EU regulations,” συνεχίζει το άρθρο.[2]
Τι ζήτησε και πήρε το PVV λοιπόν; Ζήτησε και πέτυχε τη σκλήρυνση του νόμου στο μεταναστευτικό, περισσότερη αστυνομία, κατάφερε να στριμώξει το κακό Ισλάμ που φορά μπούρκα, φρόντισε να χαϊδέψει το λαό με δύο μέτρα που θα βρουν σίγουρα μεγάλη απήχηση μιας και αφορούν τα δύο πιο καυτά θέματα στην Ευρώπη αυτήν την στιγμή (ανεργία και  συνταξιοδοτικό), και σαν κερασάκι στην τούρτα πούλησε και λίγη ανεκτικότητα Ολλανδικής γεύσης για να γουστάρουν και οι τουρίστες. Κοντά σ’ αυτά, πάρε και ένα anti-squatting [ii] νόμο άρτι ψηφισθείς, [iii] μετά από τις περυσινές σκέψεις [iv] επί του θέματος (έπεσαν και δακρυγόνα,[3] μάλλον ύστερα από πολύ καιρό).
Αυτό που κατάφερε ο Wilders είναι ένας θρίαμβος. Με δεμένα τα χέρια σε ενδεχόμενες δύσκολες κυβερνητικές αποφάσεις τις οποίες όπως είδαμε θα παίρνουν τα άλλα δύο κόμματα με τη de facto συναίνεση του κόμματος του, αποφεύγει πιθανόν και την όποια φθορά θα μπορούσε να προκύψει. Το κόμμα του θα δρέψει τους καρπούς από τα όμορφα μικρά δωράκια που εξασφάλισε στους ψηφοφόρους του.  
Το Ολλανδικό πολιτικό σκηνικό, με κόμματα φθαρμένα στη συνείδηση του κόσμου, κόμματα που ανεβοκατεβαίνουν στα ποσοστά τους με μεγάλα σκαμπανεβάσματα, δημιουργεί τον απαραίτητο ζωτικό χώρο στην άκρα δεξιά να παρέμβει σε ρόλο συμπληρωματικού ρυθμιστή. Η φωνή της ακροδεξιάς, του αντι-Ισλάμ, του λαϊκισμού, ενσωματώνεται πλέον και με τη βούλα στην άσκηση πολιτικής από τα άλλα κόμματα. Στην Ολλανδία επικυρώνεται και με τη βούλα του νομοθέτη αυτό που συμβαίνει κι αλλού στην Ευρώπη. Εκεί όπου η φωνή από τα βάθη της δεξιάς έρχεται να προσθέσει μικρά θεματάκια στην εκάστοτε πολιτική ατζέντα των κυβερνώντων.
Αυτή η μοντέρνα άκρα δεξιά, με ηγέτες χαμογελαστές τηλεοπτικές περσόνες που πότε προκαλούν τη θυμηδία και πότε μια κάποια συμπάθεια, με χαρακτήρα καταγγελτικό εν την απουσία οποιουδήποτε συνεκτικού κορμού πολιτικής σκέψης, με μια τρομερή διάθεση για πασπαρτού καταστάσεις, είναι ότι ακριβώς χρειάζεται η νέα μας Ευρώπη. Η αυτορυθμιζόμενη αγορά θα κάνει το θαύμα της συνεχίζοντας να ταΐζει τα μονίμως λαίμαργα σπρεντς ενόσω ο κάθε Wilders θα τιθασεύει, χαλιναγωγεί, μαστιγώνει το πόπολο. Προπάντων όμως, θα το κόψει στα δύο∙ θα κρατήσει αυτό που γουστάρει και θα ρίξει το άλλο στα τάρταρα της ολοκαίνουργιας, μα θεοσκότεινης πλέον ηπείρου μας.






No comments:

Post a Comment