6.2.12

Στη Ρουμανία XI


Τρίτη 20/12/2011, 15:10

Παρακολουθώ την ανασκόπηση της χρονιάς στο Euronews. Τυνησία, Αίγυπτος, Υεμένη, Μαρόκο, Αλγερία, Puerta del Sol, Occupy Wall Street παρελαύνουν στην οθόνη μέσα σε σύννεφα δακρυγόνων. Επρόκειτο φυσικά για το αφιέρωμα στους διαμαρτυρόμενους ανά τον κόσμο για το 2011. Σύνταγμα γιοκ. 

Στα νέα για την Ευρωζώνη: Ισπανοί κ Ιταλοί αλλάζουν κυβέρνηση με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης (Μόντι εσύ σούπερσταρ), η Ευρωζώνη ακολουθεί αυτοκαταστροφικές πολιτικές, Μέρκελ ξέρω γω. Λούκα Παπαδήμο πουθενά.

Ίσως να μη χωρούσε το Σύνταγμα δίπλα στους εξεγερμένους Άραβες καθότι είναι γνωστό πόσο τους αρέσει να μιλούν για τον Άλλον, τον Άραβα, το Μουσουλμάνο, σαν να είχε αυτός άλλη Μοίρα από τη δική μας να τον «ορίζει». Άλλη η Μοίρα στα λιβάδια του Διαφωτισμού και άλλη στην έρημο του Μωάμεθ. Ίσως επίσης να μην μπορούσε να σταθεί δίπλα από τις πολιτισμένες διαμαρτυρίες των Μαδριλένων και των Νεοϋρκέζων. Εκεί δεν άστραψαν οι μολότωφ.

Ανοιγοκλείνω τα μάτια μου να τσεκάρω μπας και με είχε πάρει ο ύπνος. Ήταν άραγε αλήθεια; Το αποπαίδι της Ευρώπης, η μαύρη γάτα, η «αφετηρία» της κρίσης που έφερε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίων προ των πυλών των ευθυνών τους απέναντι σ' αυτό που ονομάζουμε ιστορία, απουσίαζε από την ανασκόπηση του έτους; 

Είναι γεγονός πως λίγο πολύ μονοπωλήσαμε το 2010, ήταν ώρα για νέους πρωταγωνιστές να ανέβουν στο πάλκο. Έπειτα, η ιστορία η δικιά μας μπορεί να ξεδιπλώνεται λίγο λίγο και μπορεί να βρισκόμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο, ωστόσο δε θα 'ταν ψέμα να πούμε πως μπορούμε να μιλάμε για κανονικότητα πια, για μια όσο να 'ναι αδιατάρακτη πραγματικότητα. Μπαγιατέψαμε ως είδηση, αποτελούμε πια ένα κακό όνειρο που επιζεί στο συλλογικό οικουμενικό ασυνείδητο, εκεί που βρίσκονται θαμμένα τόσα και τόσα κακά από κάποιο μακρινό παρελθόν.

Ίσως πάλι, εδώ που τα λέμε, όντως να έκλεισα τα μάτια μου όταν περνούσαν από μπροστά μου όλες εκείνες οι τόσο γνώριμες εικόνες. Πόση επανάληψη να αντέξει κανείς; Άλλαξα γρήγορα κανάλι δίνοντας τέλος σε ανούσιες σκέψεις χρονιάρες μέρες που ήταν. Στον επόμενο τόνο συνάντησα κάτι ενοχλητικούς τύπους με κοιλιές να μιλάνε στα Ρουμάνικα, γύρω τους χορευτές με παραδοσιακές στολές. Ρουμάνικοι παραδοσιακοί χοροί σε συσκευασία φθηνιάρικου τηλεοπτικού προγράμματος (προσφέρεται σε ανεξάντλητες ποσότητες) μου κράτησαν συντροφιά.





No comments:

Post a Comment