7.3.10

Ανέκδοτο



Ανέκδοτο (Σλοβένικο, το άκουσα από τον Ζϊζεκ):
 Γιατί ένας Μαυροβούνιος αφήνει στο τραπεζάκι που βρίσκεται δίπλα στο προσκεφάλι του, ένα άδειο ποτήρι και ένα ποτήρι γεμάτο νερό?
 Βαριέται, λένε, να σκεφτεί αν θα διψάσει κατά την διάρκεια της νύχτας.
Επειδή στην πραγματικότητα δε βαριέται, μπορούμε να υποθέσουμε διάφορα άλλα καλούδια, όπως:
§  Οι άνθρωποι επιθυμούν να σηματοδοτήσουν τη μη-ανάγκη τους κατά τον ίδιο τρόπο που εννοιοδοτούν την όποια ανάγκη τους. Στα μπαρ, οι ατελείωτες συζητήσεις περί της λαχτάρας κατάδυσης στις ομορφιές του γυναικείου αιδοίου παίρνει μορφή, κατά βάση, με άτσαλα «πεσίματα» και intrusive looks σε πλούσιους πισινούς. Κατά τον ίδιο τρόπο, η σηματοδότηση της μη ανάγκης για στενές επαφές πρώτου τύπου με σκοπό την εκσφεδόνιση καυτών υγρών, σχηματοποιείται με την εξωστρεφή παράκληση για ένα ακόμα ποτό, ή ακόμα και με αυτές τις κάτι σαν αγκαλιές μεταξύ μεθυσμένων αντρών (συνήθως λίγο αηδιαστικές, πάντοτε όμως άσφαιρες μιας και είναι απολύτως αποφορτισμένες από την όποια σεξουαλικότητα φέρει ο καθένας).

§  Ο πλούτος των δυνατοτήτων αντίληψης και έκφρασης του ανθρώπου δύναται να φθάσει στο άπειρο. Το περιττό, το αχρείαστο, το φαινομενικά και μόνο ηλίθιο, αποτελούν κομμάτι έκφρασης ενός κόσμου αταξινόμητου και χαοτικού ο οποίος σε αυτές τις περιπτώσεις γεννά αυθόρμητες/μηχανικές αντιδράσεις/δράσεις οι οποίες δε μπορεί παρά να σημαίνουν την επίκληση προς δυνάμεις που βρίσκονται πέρα από τα στενά επεξηγηματικά όρια μιας έλλογης παρατήρησης, ή και μιας τετράγωνης λογικής.

§  Αντιστρόφως: σε περίπτωση που όντως διψάσει ο τύπος του ανεκδότου και θελήσει να πιει το νεράκι του, δε μπορεί παρά να δει ταυτοχρόνως και το άδειο ποτήρι που στέκεται εκεί, παράταιρο και μελαγχολικό. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με ένα ορθολογικότατο παιχνίδι εξύψωσης της ηδονής-ευχαρίστησης που θα προσφέρει η πόση του νερού ενισχυόμενη από την παρουσία του άδειου ποτηριού, μιας κούφιας μη-εκπλήρωσης της επιθυμίας. Εξίσου ορθολογική είναι και η επιθυμία να πηδήξεις τη γυναίκα σου μπροστά στα μάτια της κοπέλας με τον ωραίο κώλο που συνάντησες γυρνώντας από την δουλειά και για τον α΄ ή β΄ λόγο κατάλαβες, νωρίς νωρίς, πως δεν πρόκειται ποτέ να απλώσεις χέρι πάνω του. Η φαντασίωση της ύπαρξης της στο δωμάτιο σε ρόλο peeping tom (αλλά και κριτή-θαυμαστή της αποδόσεως σου), ντυμένης ή γδυτής δεν έχει σημασία ωστόσο μάλλον με μια κάμερα στο χέρι, είναι από μόνη της ικανή να σε τροφοδοτήσει με ενέργεια ικανή να κάνει την ερωτική συνεύρεση με τη γυναίκα που διάλεξες να ενώσεις την περιουσία σου ... σχετικά απολαυστική.

§  Τέλος, αν είχαμε διαβάσει εμπεριστατωμένα Λακάν ή Ζίζεκ ή και κάτι άλλο (οι μόνοι που διαβάζουν εμπεριστατωμένα πια είναι όσοι έχουν ηλικία άνω των 35 ή βρίσκονται κάτω από αυτό το ηλικιακό όριο αλλά δεν έχουν ακούσει ποτέ τους το Twitter), φαντάζομαι πως θα μπορούσαμε να προσφέρουμε μία ακόμη, λέγε με και πιο πειστική, θέση η οποία θα περιελάμβανε τις λέξεις φαντασιακό, Real, Subject, υποσυνείδητο και άλλες.

Πάντως καλό το ανέκδοτο. 

 foto: carf

No comments:

Post a Comment