4.6.09

Μάϊος 2009, Άμστερνταμ: Πρωϊνή περίπολος.













Βγήκε ο Χάρος παγανιά; Μήπως να πάρουμε τα όπλα; Ή μήπως «απλά», μας... «την πέσανε»; 













Δύσκολο να βγάλει συμπέρασμα κανείς, μιας και οι πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας δεν είναι και πολλές. Σύμφωνα με το Ολλανδικό Indymedia πάντως, ο... Ολλανδικός στρατός, προέβη σε μια άσκηση ύφους προκειμένου να τρομάξει μια χούφτα ακτιβιστές-καταληψίες.
Το περιστατικό συνέβη έξω από την Free State Swomp, ένα καταλλειμένο οικόπεδο που χρησιμοποιείται ως οικολογικός κήπος και χώρος συνεύρεσης από μια ομάδα environmental friendly ακτιβιστών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα tanks βγαίνουν στους δρόμους να «αντιμετωπίσουν» αδίστακτους squatters, πάντως. Το 1980, είχαν επιστρατευτεί τα tanks για να διαλύσουν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί προς υπεράσπιση μιας κατάληψης υπό έξωση.
Στην Ολλανδία το squatting είναι μια σύνηθης πρακτική με ιστορία μπόλικων ετών.[1] Ο νόμος δίνει την δυνατότητα κατάληψης ενός χώρου σε περίπτωση που αυτός δεν χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη του για ένα χρόνο.
Με περίοδο άνθησης τη δεκαετία του ’80 όπου και υπήρχαν περί τις 1.000-1.500 squats στο Amsterdam (σήμερα έχουν απομείνει 65), το squatting στις μέρες μας γνωρίζει δύσκολες στιγμές.
Πρόσφατα, η Αστυνομία εκκένωσε βίαια τρία διαμερίσματα που μόλις είχαν καταληφθεί. Οι squatters υποστηρίζουν ότι είχε παρέλθει ο πολυπόθητος ένας χρόνος αλλά οι επίσημες αρχές της πόλης υποστηρίζουν το αντίθετο.
Αυτό που έχει σημασία πάντως είναι όσα είχαν προηγηθεί στο παρασκήνιο του συγκεκριμένου γεγονότος. Ενόσω οι φωνές περί απαγόρευσης του squatting είχαν αρχίσει να πληθαίνουν (με τρία κόμματα να εισηγούνται πρόσφατα την απαγόρευση μεταξύ των οποίων και το CDA, το κόμμα με την μεγαλύτερη πλειοψηφία στον διακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό) το δικαστήριο του Amsterdam ανακάλεσε πρόσφατη απόφαση του με την οποία έκρινε ότι η έξωση είναι ένα ακραίο μέτρο αντιμετώπισης του squatting, ύστερα από έφεση εκ μέρους των αρχών της πόλης.
Πολλοί εξέλαβαν την κίνηση της βίαιης έξωσης ως ένα μήνυμα του Δημάρχου της πόλης προς τους squatters. Πρόσφατα ο ίδιος δήλωσε πως η ποινικοποίηση του squatting είναι περιττή μιας και υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης των squatters που «ξεπερνούν τα όρια»...

[1] Ο George Katsiaficas προσφέρει μια κατατοπιστική καταγραφή της εποχής που χωρίς (δεν είμαστε και σίγουροι γι’ αυτό) να διεκδικεί δάφνες «αντικειμενικότητας», αποτελεί ωστόσο ένα ένδιαφέρον ανάγνωσμα. Katsiaficas, George. The Subversion of Politics: European Autonomous Social Movements and the Decolonization of Everyday Life. New Ed. AK Press, 2007. http://www.eroseffect.com/books/subversion/Sop_ch04.pdf

No comments:

Post a Comment