4.4.12

Στη Ρουμανία XIX


Τρίτη 03/01/2012, 12:30

Στις όχθες της λίμνης της Buftea, είκοσι χιλιόμετρα βόρεια από το Βουκουρέστι, καμιά δεκαριά ψαράδες με πετονιά περιμένουν ανυπόμονα (το βλέπεις στα πρόσωπα τους) να τους χαμογελάσει η τύχη. Κάποιοι μάλιστα έχουν βουτήξει τα πόδια τους μέσα στο νερό παρά το έντονο κρύο. Η λίμνη ετούτη αποτελεί κομμάτι ενός σχηματισμού λιμνών με αφετηρία τη Colentina και τερματισμό την πρωτεύουσα. Κάπου στα μέσα της διαδρομής το νεράκι τούτο προσφέρει απλόχερα δροσιά στο Mogoşoaia Palace. Από τη μία πλευρά της λίμνης στη Buftea στέκει μια σειρά σπιτιών οι (παράνομες) περιφράξεις των οποίων φθάνουν μέχρι τις όχθες. Απέναντι ακριβώς, μια μεγάλη άπλα ξεκουράζει το βλέμμα. Η κατασκευή ενός fun park έχει ανακοινωθεί εδώ και χρόνια αλλά η επένδυση προς το παρόν έχει παγώσει. Μάλλον ευτυχώς.

Περνάμε με τα πόδια μια στενή μεταλλική γέφυρα γεμάτη σκουριά, πίσω μας οι πετονιές έχουν πιάσει δουλειά. Στα εκατό μέτρα απέναντι μας ένας μεγαλόσωμος κύριος επιβλέπει την εργασία πλυσίματος του σχετικά καλοστεκούμενου αυτοκίνητου του. Ο μελαχρινός υπηρέτης με σφουγγάρι στο χέρι και φρέσκο νερό από τη λίμνη γυαλίζει τη μηχανοκίνητη περηφάνια του αφεντικού. Αφεντικού γενικά. Μαθαίνω άλλωστε πως ο χοντρομούτρης μπουνταλάς με το μπλε αδιάβροχο μπουφάν είναι ο ιδιοκτήτης της λίμνης. Ιδιοκτησία διά ενοικίου του τύπου ενενήντα εννέα συναπτά έτη και τα ρέστα. Κάθε ψαράς πληρώνει δέκα-δέκα πέντε ευρώ ημερησίως στο αφεντικό και εύχεται η ψαριά να είναι καλή. Μαθαίνω πως ο μπουνταλάς δεν μπορεί παρά να είναι η βιτρίνα της κερδοφόρας επιχείρησης. Άλλοι, μεγαλύτεροι σε όγκο τσέπης, hard wired με το κράτος εδώ και χρόνια, κινούν τα νήματα. 

Σε ένα άλλο γειτονικό κομμάτι της λίμνης στη Buftea βρίσκονται τα μεγαλύτερα film studios της Ανατολικής Ευρώπης. Εδώ γυρίστηκαν λογής λογής καλούδια του Ρουμάνικου σινεμά στα χρόνια τα κομμουνιστικά με το Reconstituirea (1969) να ξεχωρίζει. Αργότερα κατέφθασαν κι οι άλλοι, όπως ο Γαβράς με το Amen (2002) του, μα εγώ αναρωτιέμαι που να κρύφτηκε η Μόνικα Μπελούτσι όταν πριν λίγα χρόνια εργάστηκε με τη σειρά της σε τούτα τα στούντιος. Λέω κρύφτηκε, γιατί με πληροφορούν για την επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ ο οποίος έκανε χαλαρός και τις βόλτες του στα πέριξ. Μου υπόσχονται φωτογραφίες-τεκμήρια απόδειξης, χαμογελώ ευγενικά ενθυμούμενος τις ταινίες του που μου κράταγαν συντροφιά κάποια μεσημέρια που ο ήλιος του Star Channel ανέτειλε στο σπιτικό μας. 

«Δεν έχω κολυμπήσει ποτέ σε λίμνη» σκέφτομαι.


No comments:

Post a Comment