27.5.09

Αναζητώντας τον Οσάμα: Αφγανιστάν, 2025.





Σ’ αυτό το video του ενημερωτικού διαδικτυακού τόπουthe Real news Network,” παρουσιάζεται εν συντομία το παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον της Αμερικάνικης «παρέμβασης» στο Αφγανιστάν.


Εδώ ο Osama, εκεί ο Osama, που είναι ο Bin Laden; Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η πιθανότητα να βρίσκεται κάπου στο Αφγανιστάν είναι πολύ μικρή.
Ο Barack Obama μπορεί να ανακοίνωσε επίσημα το τέλος του “War on Terror,” ωστόσο, στην πραγματικότητα, λίγα πρόκειται να αλλάξουν όσον αφορά την πολιτική που θα ασκήσουν οι Η.Π.Α. στο κατεχόμενο Αφγανιστάν αλλά και όπου αλλού κριθεί αναγκαίο.
Η νέα στρατηγική της πολεμικής μηχανής των Η.Π.Α. αποτυπώνεται στον όρο “overseas contingency operations.”
Η τοποθέτηση του στρατηγού Stanley McChrystal ως επικεφαλή των Αμερικάνικων δυνάμεων στο Αφγανιστάν ήταν το πρώτο βήμα της νέας πολιτικής των Η.Π.Α. στην περιοχή.
Σύμφωνα με το νέο επιχειρησιακό μοντέλο του Αμερικάνικου στρατού, ο συμβατικός πόλεμος κρίνεται ατελέσφορος. Οι λέξεις κλειδιά του νέου μοντέλου δράσης: "asymmetric conflicts" και counterinsurgency.
Ο McChrystal ήταν επικεφαλής της μονάδας του Αμερικάνικου στρατού Joint Special Operations Command (JSOC), μιας επίλεκτης μονάδας που αναλάμβανε, τα προηγούμενα χρόνια, να φέρει εις πέρας επιχειρήσεις υψίστης σημασίας∙ δολοφονίες (όπως αυτή του Abu Mussab al-Zarqawi, αρχηγού της Al Qaida στο Ιράκ), και κοντολογίς, όλες τις επικίνδυνες αποστολές.
Η ομάδα που διεύθυνε ο στρατηγός McChrystal έδινε αναφορά μονάχα στον ίδιο τον Cheney, τις μέρες όπου η αδιαφάνεια στις κάθε λογής επιχειρήσεις ενάντια στην τρομοκρατική απειλή, ήταν η σύνηθης πρακτική.
Στο βιογραφικό του επίσης προστίθεται και η διοίκηση μιας επίλεκτης μονάδας 1000 στρατιωτών Ειδικών Δυνάμεων (Task Force 6-26) με ειδίκευση στο... βασανισμό κρατουμένων. Σύνθημα τους: "if you don't make them bleed, they can't prosecute for it."
Με κάποιες προβλέψεις – εκτιμήσεις (ή και διακαείς πόθους), να θέλουν τις Η.Π.Α. να παραμένουν στο Αφγανιστάν έως το... 2025, μάλλον πως το μέλλον που προδιαγράφεται είναι αιματηρό...
Δες επίσης:
Έργα και ημέρες του στρατηγού McChrystal.


No comments:

Post a Comment