26.4.19

Σι: Lάθως


loukaschatz




Η κυκλοφορία από τις εκδόσεις Υποκείμενο της δουλειάς τεσσάρων ποιητών ηλικίας από 19 έως 23 ετών είναι ένα παράτολμο φαινομενικά εγχείρημα. Το θέμα του πρώτου φύλλου της ΙΝΟΣΤΡΑΝΣΕΒΙΑ αποτελεί ένα ρίσκο που με χαρά το παίρνουμε. Οι ποιητές που λατρεύουμε άλλωστε είναι, ως επί το πλείστον, νεκροί εδώ και χρόνια, και οι λίγοι που τολμούν και αναπνέουν ακόμη δαγκώνουν με πλαστικές μασέλες. 

Η «ποίηση γύρω στα είκοσι» γυρεύει να αφήσει έγγυο την ποίηση, αναγνωρίζοντας δηλαδή την - πάντοτε επείγουσα στο μυαλό του ποιητή - ανάγκη της γονιμοποίησης της. Είναι εφικτό να εντοπιστεί το ποιητικό γεγονός ενόσω αυτό κυοφορείται; Ο ποιητής γύρω στα είκοσι οπλίζει την τέχνη του με θάρρος, ώστε να μην τολμήσει εύκολα κανείς να αναρωτηθεί εκ νέου «τι θέλει να πει ο ποιητής;» Ο ποιητής στα είκοσι πυροβολεί την ειρωνία και αφοπλίζει τον χλευασμό· αφού δεν ξεχειλίζει από σοφία, οπλίζεται με Lάθως.

Αλήθεια όμως, τι να ‘ναι ο ποιητής δίχως τη γενιά του; Μπορούν να εντοπιστούν οι συγγραφικές αυτόνομες μονάδες πριν ακόμα συγκροτηθούν σε λογοτεχνική γενιά; Κάθε μεγάλος ποιητής και η ποιητική ουρά του, στα βάθη του πελάγους του Ελύτη ο ανθολόγος της Μεταπολίτευσης στρίμωξε πολύ κακογραμμένο ήλιο και ξέπνοη θάλασσα, ακόμα κι αν η ποίηση ήταν πέλαγος θαταν συχνά φουρτουνιασμένο. Κάθε φορά η ίδια ιστορία, τη στιγμή της ποιητικής αποκάλυψης τα κύματα ξεπερνούν τα δέκα μέτρα καταπίνοντας λογής λογής περαστικούς αναγνώστες. Η ποίηση στα είκοσι είναι ποίηση έξω από κάθε γενεαλογία, κανείς ποιητής δεν φορτώνεται στην πλάτη κανενός Ποιητή, ο ποιητής στα είκοσι δύναται να υπάρξει μονάχα ως εξαίρεση – και ξέρετε πόσο αντιπαθούν οι κανόνες και οι γενιές τις εξαιρέσεις!

Ποίηση γύρω στα είκοσι λοιπόν ως αντίδοτο στο δηλητήριο που ποτίζει μία από τις πέντε γηραιότερες κοινωνίες του πλανήτη και ως αντίβαρο στην αέναη αναπόληση στο παρελθόν εκ μέρους της μεσαίας τάξης που έπαθε ΠΑΣΟΚ· ποίηση στα είκοσι ως ένα απαραίτητο Lάθως μιας και το παρόν είναι δομικά ανίκανο να κρίνει τον εαυτό του



Με κόκκινο, παραθέματα από τον πρόλογο του ΙΝΟΣΤΡΑΝΣΕΒΙΑ.





No comments:

Post a Comment