5.2.16

Laura Palmer



toni demuro



Η Lana Del Ray είναι η Laura Palmer.

Με άλλα λόγια, η πρώτη δεν θα μπορούσε να είχε υπάρξει ποτέ αν το πτώμα της δεύτερης, τυλιγμένο σε νάυλον, δεν είχε ξεβραστεί στις όχθες μια συνηθισμένης Αμερικάνικης κωμόπολης της ενδοχώρας.

Το πένθος για τον θάνατο της Laura Palmer μετουσιώθηκε σε πόθο για την Lana Del Ray. Για να είμαστε πιο ακριβείς,  ο πόθος για την Laura Palmer, η οποία στο Twin Peaks υπήρξε είτε ως νεκρή, είτε ως στοιχειωτική εικόνα από το παρελθόν σε home video, επέτρεψε στην Lana Del Ray να υπάρξει ως μια μετενσάρκωση της Laura Palmer, περίπου είκοσι χρόνια μετά.  Η Lana Del Ray άλλωστε υφίσταται με αντίστοιχους όρους: ως εικόνα σε video υψηλής ευκρίνειας πλέον, ως αναπαράσταση , ως νεκρή ύπαρξη δηλαδή.

Αυτό που αναστατώνει και διεγείρει στην περίπτωση της Laura Palmer δεν είναι άλλο από το δόσιμο μιας έφηβης το οποίο συνέβη κάπου αλλού, κάπου μακριά, από εμάς τους θεατές. Η διέγερση αυτή του θεατή ενισχύεται και από το γεγονός πως ακόμα και όσοι γνώριζαν την Laura Palmer, οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες του Lynch δηλαδή, πασχίζουν από επεισόδιο σε επεισόδιο να κατανοήσουν την σύντομη και αινιγματική ύπαρξη της.  

Το δόσιμο της Lana Del Ray έχει επίσης συμβεί μακριά, σίγουρα πάντως έξω από τις οθόνες μας, ίσως στην κοντινή χρονικά εφηβεία της όταν ακόμα εκείνη δεν είχε περάσει με σάρκα και οστά στον κόσμο της μυθοπλασίας. Πριν να γίνει αστέρι, ήταν κάποτε λουλούδι. Στις live εμφανίσεις της ωστόσο, το άστρο της Lana Del Ray δεν λάμπει ψηλά στον ουρανό· είναι πεφταστέρι. 

Αυτό το αίσθημα σεξουαλικοποιημένης ανημπόριας  (πως να φτάσω στ’ άστρα;) που διεγείρει τις φαντασιώσεις των  fan της Lana Del Ray παροτρύνεται προφανώς από τη βιομηχανία που κατασκεύασε και ανατροφοδοτεί διαρκώς το μύθο της, βιομηχανικό δίκτυο το οποίο πασχίζει από δίσκο σε δίσκο να ρίξει τους προβολείς πάνω στην σύντομη και αινιγματική ύπαρξη της pop star που άλλωστε το ίδιο δημιούργησε. 

Αξίζει να αναρωτηθεί ωστόσο κανείς αν ολόκληρη η ύπαρξη της Lana Del Ray δεν αποτελεί κάτι περισσότερο από το trailer για το πολυαναμενόμενο revival του Twin Peaks, trailer σκηνοθετημένο από έναν μάγο της ποπ κουλτούρας σαν τον David Lynch.



No comments:

Post a Comment