11.11.19

Παρακολουθήσαμε το Μουντομπάσκετ και γίναμε σοφότεροι. Αν και μελαγχολήσαμε λιγάκι.

Thijs Janssen



III
Έγκλημα στην Σεντσέν

Ομολογουμένως, ο Γιάννης είναι αθλητικό προϊόν του Αμερικάνικου μπασκετικού συστήματος. Κατά συνέπεια, οι Αμερικάνοι αξιώνουν για τον εαυτό τους μέρος της «διαχείρισης» του brand nameGreek Freak, ακόμα κι αν αγωνίζεται με την Εθνική ομάδα της χώρας του στο Μουντομπάσκετ. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ομάδες του NBA έχουν απαγορεύσει στους διεθνείς παίκτες τους να αγωνιστούν με τις εθνικές τους ομάδες. Αντιθέτως, είναι ο κανόνας. [1  2]  

Το επικριτικό tweet για την Ελληνική ομάδα που δεν γνωρίζει πως να χρησιμοποιήσει το υπερόπλο που διαθέτει, κατηγορώ το οποίο αναπαράχθηκε μαζικά από τα Ελληνικά media, πάντοτε πρόθυμος πομπός για την εξωτερίκευση της σύνηθης πλέον εθνικής αυτολύπησης, προήλθε από τον Jonathan givony, τον Αμερικάνο ατζέντη ο οποίος το 2013 βρέθηκε στο Ζωγράφου και πήρε την πρώτη συνέντευξη του Γιάννη όταν εκείνος, έφηβος ακόμη, αγωνιζόταν με την ομάδα του Φιλαθλητικού και ονειρευόταν να... παίξει στο NBA. Λίγο αργότερα, ο Γιάννης θα αποκτούσε δικαίωμα στο Αμερικάνικο όνειρο μέσω Ισπανίας (αφού η Σαραγόσα αγόρασε τα δικαιώματα του από την ομάδα του Ζωγράφου). 

Κάπως αναμενόμενο λοιπόν για τον givony να εκφράζει δηκτικά τη γνώμη του για το πως πρέπει να εκμεταλλευτούν οι Έλληνες τον Γιάννηεκείνος είχε βρεθεί κοντά του πριν από εκείνους, ακόμα κι αν βρισκόταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα Σεπόλια.

Οι Αμερικάνοι μποϋκόταραν άτυπα το Μουντομπάσκετ της Κίνας (εν μέσω εμπορικού πολέμου με τους Κινέζους) συμμετέχοντας στο τουρνουά με την τρίτη ουσιαστικά ομάδα, συνεχίζοντας μια παράδοση αδιαφορίας για τις διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπάσκετ (FIBA).

Καθώς λοιπόν η εμπορική επιτυχία του τουρνουά δεν ενδιέφερε τις Η.Π.Α., και με δεδομένο πως ο Γιάννης λογίζεται ως Αμερικάνικο προϊόν, υποθέτουμε, ας μας επιτραπεί η υπερβολή, πως οι Αμερικάνοι πήραν τον MVP τους παρμάσχαλα και έφυγαν!  κάπως έτσι εξηγούνται τα δύο ανύπαρκτα φάουλ που χρεώθηκε ο Γιάννης από έναν Πολωνό και έναν Φιλιππινέζο διαιτητή στον αγώνα της Ελλάδας με την Τσεχία, φάουλ τα οποία έδωσαν τέλος στο ταξίδι της Ελλάδας στην Κίνα, ένα τέλος το οποίο φυσικά είχε ήδη προδιαγραφεί σε συντριπτικό ποσοστό εξαιτίας των λαθών των ίδιων των Ελλήνων.

Το αδιακήρυχτο μποϋκοτάζ του Μουντομπάσκετ της Κίνας εκ μέρους των Η.Π.Α. εντάσσεται ως κίνηση στο μακροχρόνιο μπράντεφερ για τον έλεγχο του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο που κρατάει ήδη αρκετά χρόνια· ακόμα κι αν ο τελικός νικητής δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως είναι ηλίου φαεινότερο πως οι Αμερικάνοι έχουν θριαμβεύσει

Γενικά μιλώντας, αργά αλλά σταθερά, οι Αμερικάνοι έχουν επιβάλλει το δικό τους μοντέλο όσον αφορά τη δημιουργία εκείνου που ονομάστηκε από τους ίδιους ωςworld basketball”, μοντέλο οργάνωσης και διαχείρισης του αθλήματος το οποίο άλλαξε δια παντός το Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Προς το χειρότερο.






No comments:

Post a Comment