29.4.09

Εδώ ανασχηματισμός: ακίνητοι όλοι.












 



Τα πράγματα είναι σοβαρά: ‘μηδενική ανοχή’ εξήγγειλαν οι αρμόδιοι της Κυβερνήσεως, μια πρώτη γεύση δόθηκε στο περιθώριο του πανεκπαιδευτικού συλλαλήτηριου στις 09-01.
Ενόσω κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας τα πράγματα κύλησαν σχετικά ομαλά, το μήνυμα στάλθηκε αμέσως μετά. Συλλήψεις δικηγόρων κατά παραβίαση κάθε νομιμότητας, προπηλακισμοί δημοσιογράφων και παρεμπόδιση της εργασίας τους (καταγραφή των γεγονότων, δηλαδή) και φυσικά εκφοβισμός και τραμπουκισμοί σε συνήθως ανυποψίαστους ή και νόμιμα διαμαρτυρόμενους πολίτες.
Τα γεγονότα στην Ασκληπιού είναι αποκαλυπτικά (επίθεση στη καθιστική διαμαρτυρία, ξυλοδαρμός τραυματία, συλλήψεις στην «τύχη», ακόμα και γιατρούς παρακείμενου νοσοκομείου «στοχοποίησαν») ενώ στην ΓΑΔΑ η παραβίαση κάθε νομιμότητας όσον αφορά τα νόμιμα δικαιώματα των δικηγόρων προς υπεράσπιση των συλληφθέντων, ξεπέρασε κάθε (;) προηγούμενο.
Τα Μ.Μ.Ε. αποσιώπησαν το σύνολο των γεγονότων και μένουν μονάχα οι επίσημες καταγγελίες δημοσιογράφων και του δικηγορικού συλλόγου να αποκαλύπτουν την αλήθεια. Η ΕΡΤ σε πλήρη αρμονία με την κυβερνητική «γραμμή» πλάσαρε το παραμυθάκι του ανασχηματισμού στους φιλήσυχους πολίτες που ανησυχούν καθήμενοι στον αναπαυτικό τους καναπέ, μήπως και η μυρωδιά των χημικών ξεφύγει από την οθόνη και τους αναγκάσει να αλλάξουν δωμάτιο (και κατά συνέπεια περιοριστούν στην δεύτερη, μικρότερη οθόνη του σπιτικού τους).
Το κίνημα έχει ήδη χτυπηθεί αποτελεσματικά από την, κατά την κοινή λογική, προβοκατόρικη κατασκευή μιας «πραγματικότητας» όπου οι σφαίρες πέφτουν βροχή. Τα γεγονότα συνδέονται, και ο πυροβολισμός κατά του αστυνομικού πρέπει να συνδεθεί με τα άλυτα «μυστήρια» των πυροβολισμών σε Περιστέρι, στην κλούβα των ΜΑΤ, και κατά του συρμού του ΗΣΑΠ, σ’ ένα όργιο παραπληροφόρησης, απόκρυψης της αλήθειας και αυθαίρετων (βολικών) συμπερασμάτων.
Το μήνυμα στους «συμπαραστάτες» των διαμαρτυρόμενων ήταν σαφές: οι εικονολήπτες θα τραβούν ότι η αστυνομία επιθυμεί και τα δημοσιογραφικά συνεργεία θα λειτουργούν όπως σε συνθήκες πολέμου (θα τους καλούμε, θα στέκονται πίσω μας, θα καταγράφουν, και θα προβάλλουν ότι εμείς επιθυμούμε, π.χ. το «αντικειμενικό» ρεπορτάζ του MEGA τη βραδιά της επιδρομής στα Εξάρχεια: «το MEGA παρακολούθησε λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια προς αναζήτηση υπόπτων από την πρώτη στιγμή», οι τηλεθεατές όμως παρακολούθησαν μια λογομαχία αστυνομικών με θαμώνες καφετέριας∙ οι εισβολές σε bar, σπίτια, οι απειλές και ο εκφοβισμός τυχαίων περαστικών, οι προσαγωγές, η απαγορεύση εισόδου-εξόδου των κατοίκων στις οικίες τους επί πολλές ώρες, δεν καταγράφηκαν). Όποιος δεν σέβεται τις εντολές μας, θα τιμωρείται παραδειγματικά: το κύμα βίας προς τους δημοσιογράφους τρομάζει, η συναίνεση προς τις κυβερνητικές προσταγές για καταστολή πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία.
Η «νόμιμη» διάρρηξη στο σπίτι μιας δικηγόρου, με τόπο κατοικίας το ‘άβατο’ (για ποιους άραγε; Ίσως να εννοούν αυτούς που δεν επιθυμούν να το επισκεφθούν για λόγους «αισθητικούς»∙ κατά τα άλλα είναι μια φοιτητική γειτονιά, αρκετά πιο φιλόξενη από πολλές άλλες ) των Εχαρχείων προ ημερών, δικηγόρου που έχει αναλάβει υποθέσεις διωχθέντων του κρατικού μηχανισμού καταστολής, καθώς και οι αναίτιες συλλήψεις 18 (!) δικηγόρων στα παρελειπομένα του συλλαλητηρίου, είναι συμβολικές κινήσεις που αποσκοπούν να περιθωριοποιήσουν πλήρως το κίνημα διαμαρτυρίας. Κατόπιν, μπορούν να το τσακίσουν με την ησυχία τους.
Το Κ.Κ.Ε. σε πλήρη αρμονία με την απαραίτητη κατασκευή κοινού μετώπου όλων των δυνάμεων αποπροσανατολισμού και ελέγχου, διοργάνωσε την ίδια ώρα με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ένα... «αντι-συλλαλητήριο» με πρόσχημα τα αίσχη των Ισραηλινών.
Η κατάσταση είναι επικίνδυνη∙ σε άρθρο του BBC φιλοξενούνται δηλώσεις αγανακτισμένης Αθηναίας με το όνομα Μυρτώ Δρακοπούλου η οποία όπως δηλώνει ‘We are the silent majority, we dont want this rebellion […] I have talked to many people of my generation and they look back on the dictatorship with some nostalgia because we had a quiet life.’ Το άρθρο του BBC φέρεται να «επικυρώνει» το παραλήρημα της κ. Δρακοπούλου μέσω του τίτλου του: ‘Was dictatorship better than the rise of anarchy?’ (!!)
Τα γεγονότα τα οποία ζούμε δεν αφορούν φυσικά μόνο την Ελλάδα, αποτελούν μέρος της παγκόσμιας νέας (post 9/11/01) πραγματικότητας. Το μέλλον πάντως, φαντάζει ζοφερό αν λάβουμε υπόψην μας τον δραστικό περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς αντίσταση στα πιο «προηγμένα» κράτη της υφηλίου...

No comments:

Post a Comment