14.7.22

Smog of Fate

 

 


We tell ourselves lies in order to breath. Πέρασαν δύο χρόνια και πλέον απ’ όταν δόθηκε, την Άνοιξη του 2020, η εκκίνηση για «πόλεμο απέναντι σ’ έναν αόρατο εχθρό»· διακόπηκε για διάλειμμα για διαφημίσεις διακοπές στην Σαντορίνη.

Rather sooner than later, τα μέτρα για την πανδημία (πιθανόν η μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία τις τελευταίες δεκαετίες) έπαψαν να βγάζουν νόημα· η υγειονομική κρίση λειτούργησε ως προάγγελος της Ιστορίας, ίπταται πλέον πάνω από τις στέπες τις Ουκρανίας στα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας.

It went like this· στις αρχές του Φλεβάρη του 2020 ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping κήρυξε τον «λαϊκό πόλεμο» ενάντια στον κορωνοϊό (“peoples war”), ακολούθησαν οι ηγέτες της Δύσης με τη σιγουριά της χρονικής ασφάλειας ενός και πλέον μήνα, πρώτος ο Macron μέσω διαγγέλματος (16 Μαρτίου), έπειτα ο Trump μέσω Twitter, τον Boris Johnson συνέδραμε και η Queen Elizabeth (23 Μαρτίου) με το «We will meet again», τραγούδι της Vera Lynn του 1939, ήταν μια άμεση αναφορά στον WWII[1],

war is an appropriate analogy,

ισχυρίστηκε στις 6 Μαρτίου του 2020 ο Dr. Richard Hatchett, σύμβουλος ασφαλείας των κυβερνήσεων Bush και Obama (Homeland Security Council), διευθυντής επί σειρά ετών του Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA), προστατεύει τους Αμερικάνους πολίτες απέναντι στις πανδημίες και και τα βιολογικά όπλα.

Δεν ήταν όπλο βιολογικό ο ιός· ήταν ο μοναχικός -λόγω social distancing- δρόμος της υποταγής στα όπλα· the rest is painful history, στο λιμάνι της Μαριούπολης, μεταξύ άλλων τοποθεσιών.

Αν και δεν είναι παγκόσμιος πόλεμος, τουλάχιστον ακόμη, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει global χαρακτηριστικά: οι οικονομικές κυρώσεις και η επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση πλήττουν και απειλούν δεκάδες χώρες, τις μάχες παρακολουθούν σε real time μέσα από τα κινητό τους άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τέλος, κανείς δημοσιογράφος δεν μπορεί να καλύψει τον πόλεμο και από τις δύο πλευρές, όπως συνέβη και με τον πόλεμο στη Συρία (“Its the first war that I ever covered in the Middle East that you cannot cross the frontline” ισχυριζόταν ο Robert Fisk[2]) ή και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραδείγματος χάριν, εν αντιθέσει με τον Vietnam War ή τον Πόλεμο του Λιβάνου (1982), εξού και δεν ακούγεται παράλογος ο Πάπας Φραγκίσκος:

"today, for me, World War III has been declared."[3]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No comments:

Post a Comment