15.1.09

U.S.A.: σε κατάσταση (όχι και τόσο) εκτάκτου ανάγκης.



  Οι προεδρικές εκλογές στην Αμερική είναι πλέον κοντά και το μαρτύριο του προεκλογικού πυρετού (μετά συνοδείας βήχα, στομαχόπονου και ότι άλλο βάλει ο νους), ο οποίος διήρκησε κοντά τρία χρόνια ετοιμάζεται να λάβει τέλος.
 
  Ο Barack Obama, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ίσως να είναι ο νικητής. Το χαρτί της Sarah Palin δεν λειτούργησε θετικά για τους Ρεπουμπλικάνους. Στις Η.Π.Α. γίνεται κουβέντα ακόμα και για το ενδεχόμενο προβλήματος υγείας του 72χρονου υποψηφίου και την ενδεχόμενη προεδρία της Palin! O «τρόμος» που προκαλεί η σκέψη μιας προεδρίας της «εξτρεμίστριας» από την Αλάσκα (η πλειοψηφία βέβαια δεν δείχνει να ενοχλείται και τόσο από τις αξίες που πρεσβεύει, όσο από την εμφανή ανικανότητα-άγνοια της) είχε αντίκτυπο στην προεκλογική μάχη.
 
  Το παιχνίδι των εντυπώσεων, η «φθήνια» των προσωπικών αντιπαραθέσεων, έχει πλέον καθοριστική σημασία. Το γεγονός ότι ο McCain δεν έχει τη γνώση που απαιτείται ώστε να χειριστεί υπολογιστή (κατά συνέπεια δεν μπορεί να στείλει e-mails) απασχόλησε τους Αμερικάνους πολίτες επί μακρόν, κατόπιν «σύστασης» από την αντίπαλη παράταξη. Ο Barack Obama, ο οποίος βάσισε ολόκληρη την εκστρατεία του στα new media (π.χ. e-mail campaign, social networking) έχοντας επικεφαλή της ομάδας προεκλογικού σχεδιασμού έναν εκ των ιδρυτών του Facebook, εκμετάλλευτηκε το γεγονός.[1]
 
  Οι εκλογές μεταμορφώθηκαν σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων που αφορούσε τους δύο υποψήφιους ως προσωπικότητες∙ το πλέον ουσιώδες στοιχείο ήταν οι ίδιοι οι υποψήφιοι παρά η πολιτική που υπόσχονται να εφαρμόσουν. Η τηλεόραση είναι φυσικά, βασικό συστατικό του προεκλογικού παιχνιδιού. Το "Daily Show" με οικοδεσπότη τον John Stewart αποτελεί πυξίδα των εκλογών∙ είναι αυτονόητο ότι η συζήτηση που διαξάγεται στα πλαίσια της εκπομπής δεν αφορά το "bailout" σε όρους οικονομικής ανάλυσης αλλά το όποιο "blackout" μπορεί να έπαθε ένας εκ των υποψηφίων σε ένα από τα αλλεπάληλα TV shows-presidential debates.
 
  Infotainment vs. information σημειώσατε... YouTube! Η «εικόνα» των δύο υποψηφίων βρίσκεται συνεχώς υπό απειλή∙ ο όρος "citizen journalism" σχετίζεται με την απειλή ενός κινητού. Καταγράφοντας στο κινητό μια γκάφα, ένα ατόπημα ενός υποψηφίου προέδρου, οποιοσδήποτε είναι σε θέση να διαδραματίσει ρόλο στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Το YouTube προσφέρει την ευκολία ταχύτατης διάδοσης-πρόσβασης στην... είδηση, και οι δύο υποψήφιοι μένει μονάχα να μεταλλαχτούν σε δύο τηλεοπτικούς ήρωες: τίποτα πάνω τους δεν είναι αληθινό, είναι δύο χάρτινοι (μάλλον καλύτερα, "visual") ήρωες.
 
  Η ουσία παραμένει αμετάλλαχτη∙ η Αμερική (εδώ και καιρό) βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό. Ο όρος "homeland" που χρησιμοποιείται κατά κόρον πια, είναι αποκαλυπτικός. Η έννοια σχετίζεται με περιπτώσεις ενός έθνους δίχως πατρίδα, δίχως γη δηλαδή (π.χ. Κούρδοι-Κουρδιστάν). Η χρήση της έννοιας προκαλεί ένα αίσθημα ανασφάλειας, η Αμερική βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
 
  Επιπροσθέτως, η έννοια "homeland" υπονοεί-δηλώνει ένα μυστικιστικό παρελθόν ενσωματωμένο στην Αμερικάνικη Γη, "the land of opportunity". Η Αμερική είναι πλέον μια αυτόνομη οντότητα∙ δεν είναι πλέον το έθνος χωρίς σύνορα το οποίο έχει αποστολή να διαδώσει τις δημοκρατικές αξίες, να επιβάλλει τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, να προβάλλει το "American Dream" ως τη μόνη δυνατή συνθήκη ύπαρξης σε μια Ευρώπη που προσπαθεί να ξεχάσει δύο Παγκόσμιους Πόλεμους. [2]
 
  Αντίδοτο στην παγκοσμιοποίηση, προστατευτικό κέλυφος συμβολικής σημασίας το οποίο παράγει το πλαίσιο στο οποίο καταγράφεται η πραγματικότητα, μια πραγματικότητα αυταρχική η οποία ξεπερνά την κάθε φαντασία, στην οποία οι οικολόγοι ακτιβιστές διώκονται υπό τον "USA Patriot Act".[3] Από την 1η Οκτωβρίου μια μονάδα του κατοχικού στρατού στο Ιράκ επιστρέφει στα πάτρια εδάφη, όχι για ανάπαυση όμως. H 3rd Infantry Division’s 1st Brigade Combat Team αναλαμβάνει δράση-αντίδοτο στην «υπόθεση» του "civil unrest and crowd control".[4]
 
  Η Αμερική σήμερα, βαθιά συντηρητική, ξενοφοβική, πολεμοχαρής, βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση. Η ανάδειξη προέδρου δεν θα την βγάλει από το αδιέξοδο. Η κρίση συνδέεται με την λειτουργία του οικονομικού status quo, με την όχι και τόσο… ομαλή ανάπτυξη-γιγάντωση της καπιταλιστικής μηχανής. Η «ηθική κρίση» αποτελεί παράγωγο αυτής της διαδικασίας. Το μέλλον προδιαγράφεται αμφίβολο
 
 
 
 
 


[2] http://www.iaisp.uj.edu.pl/pliki/style_i_metody/56.1kaplan.pdf Amy Kaplan; Violent Belongings and the Question of Empire Today; Presidential Address to the American Studies Association, October 17, 2003.
[4] http://www.prisonplanet.com/us-troops-in-homeland-crowd-control-patrols-from-october-1st.html U.S. Troops In Homeland "Crowd Control" Patrols: U.S. troops returning from duty in Iraq will be carrying out homeland patrols in America from October 1st in complete violation of Posse Comitatus for the purposes of helping with "civil unrest and crowd control" - which could include dealing with unruly Americans after a complete economic collapse. This shocking admission was calmly reported on September 8th by the Army Times website, which reports that from the beginning of next month the 3rd Infantry Division's 1st Brigade Combat Team "Will be under the day-to-day control of U.S. Army North, the Army service component of Northern Command, as an on-call federal response force for natural or manmade emergencies and disasters, including terrorist attack."

No comments:

Post a Comment