Οι φωτογραφίες προέρχονται από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Χάγη της Ολλανδίας στις 9 Δεκέμβρη. Περίπου 200 άτομα, στην πλειοψηφία τους Έλληνες φοιτητές αλλά και Ολλανδοί της ακρο-αριστερής πτέρυγας, συμμετείχαν στη πορεία προς την Ελληνική πρεσβεία. Ειδικές δυνάμεις της Ολλανδικής αστυνομίας απέκλεισαν το δρόμο που βρίσκεται η πρεσβεία απαγορεύοντας στους διαδηλωτές να προσεγγίσουν το σημείο.
Ύστερα από την διαμαρτυρία, βαδίζοντας προς τον σταθμό των τραίνων μετά συνοδείας περιπολικών και ισχυρής αστυνομικής παρουσίας, ειδικές δυνάμεις έκαναν δύο φορές «εντυπωσιακή» εμφάνιση βγαίνοντας από στενά και τρέχοντας προς το μέρος των διαδηλωτών με προτεταμένες τις ασπίδες τους, σε θέση μάχης, διατηρώντας βέβαια μια απόσταση ασφαλείας. Η Χάγη, έδρα πολλών θεσμών των Ηνωμένων Εθνών, δεν ήταν διατεθειμένη να ανεκτεί ταραχές (όχι πως και η υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να συμβούν).
Η διαμαρτυρία στην Χάγη ήρθε να προστεθεί στις (ειρηνικές) καταλήψεις των πρεσβειών σε Λονδίνο και Βερολίνο καθώς και τη σειρά κινητοποιήσεων σε πολλές γωνιές της Ευρώπης και του κόσμου (Παρίσι, Βρυξέλλες, Εδιμβούργο, Δουβλίνο, Ρώμη, Κοπεγχάγη, Μόσχα, Νέα Υόρκη, Μελβούρνη, Μαδρίτη και σε πολλές πόλεις της Γερμανίας και της Ιταλίας, μεταξύ άλλων).
Φωνή διαμαρτυρίας κατά της
διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα, κατά της διαινιζόμενης ατιμωρησίας, αλλά
και όχι μόνο. Το κύμα δυσαρέσκειας-διαμαρτυρίας που ρέει στη χώρα
σχετίζεται με μια γενικότερη νεολαϊίστικη απογοήτευση.
Η δευτερεύουσα σημασία των αιτημάτων τους υποδηλώνει το προφανές: κάποια «βασικά» προβλήματα έχουν ήδη λυθεί. Δεν είναι πρόθεση του γραφόντος να εξιδανικεύσει την Ολλανδική πραγματικότητα. Δεν υπάρχει πουθενά η “Neverland” που κάποιοι φαντασιώνονται.
Στον τομέα της εκπαίδευσης, η χώρα
μας βρίσκεται στον πάτο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας
φοιτητής δεν συναντώνται σε καμία χώρα της προηγμένης Ευρώπης. Η...
(α)πιθανότητα εύρεσης εργασίας ενός απόφοιτου Ελληνικού πανεπιστημίου
προκαλεί τουλάχιστον ανασφάλεια που συχνά μετατρέπεται σε απογοήτευση∙ η
έκρηξη οργής των τελευταίων ημερών ήταν θέμα χρόνου.
Πρόσφατα στο Άμστερνταμ φοιτητές
πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Κεντρικό αίτημα ήταν η
απόσυρση του σχεδίου για μια κάποια αύξηση των λιγοστών διδάκτρων που
υποχρεώνονται να πληρώνουν οι Ολλανδοί φοιτητές. Επιπροσθέτως, ζήτησαν
τη χρήση “environmental friendly” υλικών, organic food στις καντίνες και
άλλα σχετικά...
Είδος προς εξαφάνιση στα μέρη μας (στην γερασμένη ελληνική κοινωνία), με μεγάλα ποσοστά ανεργίας (η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό όχι μόνο στην ευρωζώνη αλλά και στην Ευρώπη των "27" στην ανεργία νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών), ο «νέος» είναι το κεντρικό πρόσωπο της κρίσης των ημερών.
Ούτε οι κουκουλοφόροι, ούτε οι καταστροφές∙ ούτε ο δολοφόνος, ούτε ο Καραμανλής∙ ούτε η Ασφάλεια, ούτε το άσυλο∙ ούτε τα κατεστραμμένα μαγαζιά, ούτε οι έκτακτες εκπομπές των Μ.Μ.Ε..
Ο Μόνος πρωταγωνιστής των ημερών είναι ο νέος που βρίσκεται στους δρόμους και οφείλει να απαιτήσει ριζοσπαστικές αλλαγές, ανατροπές, εκτροπές κάθε είδους και με κάθε τρόπο...
No comments:
Post a Comment